Blankesteijns Beeldbuis

De Nederlandse fotograaf en avonturier Bob Thissen zwerft rond in de omgeving van de verongelukte kerncentrale bij Fukushima in Japan. In wekelijkse afleveringen verschijnt zijn reisverslag. Verlaten winkels, scholen en huizen zijn allemaal op hun eigen manier verdrietig en vervreemdend.

Een klein half jaar geleden werd het kanaal van Thissen, Exploring the Unbeaten Path, hier al in het zonnetje gezet. Hij bezocht toen een hangar in Kazachstan waar twee exemplaren van het Sovjet-ruimteveer Boeran stonden te verstoffen. Sindsdien publiceerde hij reportages over een verlaten gevangenis, een chemische fabriek, een kasteel, een Joegoslavisch marineschip en een baai vol leegstaande hotels. Voorwaar een respectabele productie.

 

Lichtborden

En nu zwerft hij dan door de verboden zone rond de kerncentrale van Fukushima, ditmaal met toestemming. In de eerste aflevering scoort zijn team met draaiende camera een stralingsmeter, die daarna regelmatig uit de tas wordt gehaald voor peilingen. Opvallend is trouwens dat zelfs in deze nagenoeg uitgestorven zone de Japanse overheid op allerlei plaatsen lichtborden met stralingswaarden heeft neergezet. Zo zie je hoe een rijk land dat doet. Kom daar eens om in de verboden zone rond Tsjernobyl.

De vergelijking met het Oekraiense rampgebied dringt zich trouwens op; ook daarvan zijn heel wat video’s in omloop. Daar groeien al dikke bomen door daken van huizen heen; hier begint die ontwikkeling pas. Thissen graaft hele auto’s op vanonder hoog opgeschoten onkruid.

 

Ruw

De films van Thissen doen denken aan ruw materiaal voor een documentaire: de tot nu toe verschenen zes afleveringen duren samen meer dan een uur en dat is wat veel van het goede. Aan de andere kant: je kunt er inderdaad uren naar kijken. Als je ziet hoe in een school jassen, tassen en knuffels simpelweg zijn achtergelaten, en hoe huizen nog vol staan met intieme privé-eigendommen zoals familiefoto’s, springen de tranen je in de ogen. Een ander soort verbazing krijgt ook volop de ruimte: zo vinden ze in een warenhuis stapels gloednieuwe spelcomputers en in een gokhal zelfs zakken vol geld.

Laat de discussie over de beste samenstelling van ons energiemenu vooral gaan over objectieve waarden, zoals werkelijke aantallen doden bij het complete proces van een energievorm en werkelijke kosten. Maar laat bij die werkelijke kosten ook de gevolgen van ongevallen als deze, inclusief emotioneel menselijk leed, worden meegewogen. Dank aan Bob Thissen en zijn team voor hun bijdrage daaraan. Hieronder de eerste zes episodes.


 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.