Welke van de honderden artikelen die we in het afgelopen jaar online publiceerden vond u het meest interessant? Oftewel, hier is de top-5 van best gelezen artikelen op de website van De Ingenieur over 2017.

 

1 Zebrapad

Dit hadden we van tevoren ook niet verwacht. Bij de redactie van De Ingenieur dachten we eigenlijk dat u vooral warmloopt voor mooie bouwprojecten, of het laatste nieuws over kunstmatige intelligentie, of voor biotechnologische doorbraken. Maar nee hoor, in 2017 werd het meest populaire nieuwsbericht by far een artikel over een zebrapad. Of preciezer: een projectie van een driedimensionaal zebrapad op de weg, waardoor aankomende automobilisten een beetje schrikken en gaan afremmen, lees: ‘3D-zebrapad remt auto’s af’.

Toegegeven, het is absoluut een grappig idee, maar 23.009 keer gelezen?! Ongelooflijk. Ook – of misschien wel juist – op sociale media was het bijzondere zebrapad een hit. Bijna 10.000 mensen deelden het bericht op Facebook, 818 op Linkedin en nog een paar honderd op andere manieren (alle statistieken op deze pagina lopen overigens tot 20 december).
 

 

2 Stroommeter

Kom niet aan de portemonnee van de Nederlander. Toen we in maart schreven over een paar nieuwe – slimme – stroommeters die te hoge waarden kunnen aangeven, dook u massaal op dit bericht (‘Nieuwe stroommeters zitten er soms flink naast’). Het werd 4.869 keer gelezen en massaal gedeeld op sociale media. Dat is ook wel logisch. Het zal je maar gebeuren dat je een slimme meter krijgt – nooit om gevraagd – die vervolgens ook nog eens foute waarden aangeeft. Uiteindelijk bleek het mee te vallen, althans met de aantallen meters waarbij het fout zou kunnen gaan. Maar het kwaad was al geschied: het imago van de slimme meter had een deukje opgelopen.


 

3 Thuisaccu

Het klink zo logisch. Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan schaf je daar een thuisaccu bij aan, als je het tenminste kunt betalen. Want dan kun je zonne-energie bewaren als je er teveel van hebt, en stroom uit je batterij gebruiken als de zon een keer niet schijnt; zo gebruik je de panelen nóg beter. Dat is een logische gedachte, maar hij klopt niet, schreven wij in februari. Door het laden en ontladen van de accu wordt meer energie verbruikt dan wanneer het overschot aan zonnestroom aan een andere afnemer wordt geleverd. Lees ons artikel: ‘Thuis-accu bij zonnepaneel kost energie’ (4.709 keer gelezen).
 

 

4 Bitcoin

Heeft u er al een paar gekocht? We hebben het natuurlijk over bitcoins , dé hype van 2017. De huidige wisselkoers van deze cryptomunt schrijven we maar niet op. Dat heeft geen zin, want morgen is hij alweer hoger (of dondert hij in elkaar, want zo gaan die dingen). Dit jaar hebben de cryptovaluta, bitcoin voorop, het brede publiek bereikt. De echt nerds kenden hem al jaren, maar dit jaar sprong jan en alleman op de munt. Daar is ook veel voor te zeggen, want bitcoin (of een van de paar honderd andere cryptovaluta) is waarschijnlijk de munt van de toekomst. Het is immers een manier om waarde over te dragen zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank.

Maar cryptovaluta hebben een groot nadeel: het delven van de munten kost bakken met energie. We schreven er in oktober over: ‘Bitcoin blijkt een energieslurper’. (3.977 keer gelezen). Het doen van een transactie op het Bitcoin-netwerk kost zo’n 200 kWh, net zoveel als pakweg twintig huishoudens op een dag verbruiken. Alle computers die iets doen met bitcoins verbruiken bij elkaar net zoveel energie als een klein land. Dat fictieve land wordt overigens in de berichtgeving over dit onderwerp steeds groter. Er is ook zelden zo veel gediscussieerd onder een bericht van De Ingenieur. Het bericht haalde zelfs de feitencheck van NRC Handelsblad en werd daar als 'grotendeels waar' bestempeld.

 

5 Ingenieurstalent

Meestal gaat het bij De Ingenieur over dingen: bruggen, moleculen, zonnepanelen en windturbines, auto’s en treinen, computers en robots. Maar achter al die slimme oplossingen voor maatschappelijk problemen zitten mensen die ze bedenken. Slimme mensen, gemotiveerde mensen, idealistische mensen, hardwerkende mensen. Uitvinders, doorzetters, buiten-de-hokjes-kleurders.

Elk jaar gaan we bij De Ingenieur op zoek naar de meest talentvolle ingenieurs en ander technisch talent van Nederland. Ook dit jaar hadden we weer een prachtige oogst, lees: ‘Dit zijn de ingenieurstalenten van Nederland’, 3.095 mensen gingen u voor.
 


 

Sociale media

Op Twitter sprong er met kop en schouders een bericht uit over een proef waarbij waterstof getankt kan worden doordat het als verbinding in water zit opgelost. Het artikel 'Test met tankbare waterstof' werd 28.709 gezien door de Twittervolgers van De Ingenieur, en 762 keer deed een Twitteraar er iets mee (delen of liken).

Nu is het onze ervaring dat onze lezers dol zijn op berichten over waterstof, maar in dit geval hebben we de enorme aandacht op Twitter waarschijnlijk te danken aan de retweet van voormalig astronaut André Kuipers, met een onwijs grote schare van Twittervolgers.

Op Facebook was het meest bekeken bericht van 2017 het artikel 'Rustig rijden levert forse besparing', dat maar liefst op 12.546 verschillende timelines langskwam. Hoe dit bericht precies zo populair werd mag Joost weten. Het werd maar een keer gedeeld en drie keer geliked. Maar ja, hoe de raderen van de Facebook-algoritmes draaien, dat weet eigenlijk niemand (lees: 'Nieuwsalgoritme Facebook zal nooit werken').

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.