Zoals elk jaar zetten we vlak voor oud en nieuw de meest gelezen nieuwsartikelen van de website van De Ingenieur voor u op een rij. Wat valt op? ….Om de spanning een beetje op te voeren, gaan we van plaats 10 naar 1.


10. Onderaan de top-10 vinden we het artikel ‘Nuon gaat stoken op ammoniak’ (1448 keer gelezen). Het bedrijf wil een nieuwe gascentrale in de toekomst gebruiken als achtervang, voor als zon en wind het laten afweten. Op dat moment gaat de centrale ammoniak verstoken om elektriciteit te maken. Is er veel zon en wind, dan wordt daarmee juist ammoniak gemaakt.

9. Op plaats negen staat ‘Groter Panamakanaal in gebruik genomen’ (1511 keer gelezen). Met een grotere capaciteit kan de doorgang bij het Midden-Amerikaanse land er weer voor jaren tegenaan. De aanleg van het vernieuwde kanaal heeft een Nederlands tintje; de zestien sluisdeuren werden ontworpen door het bureau Iv-Infra.

8. Op de achtste plaats (1570 keer gelezen) opnieuw een civieltechnisch project. Een tunnel tussen Duitsland en Denemarken lijkt er echt te gaan komen. De Deense politieke partijen zijn het in juni van dit jaar eens geworden en geven groen licht voor de start van de onderhandelingen tussen de Deense staat en de betrokken bouwconsortia (artikel ‘Onderhandelingen voor tunnel Duitsland-Denemarken begonnen’). Daarin een paar Nederlandse bedrijven, zoals BAM en Boskalis.

7. Op plaats zeven een bijzondere. Het bedrijf Allseas had van de eerste grote operatie van zijn megaschip de Pioneering Spirit een film gemaakt. Die film was een hit op onze website: het bericht ‘Primeur van weghalen offshore platform verfilmd’ werd  2054 keer bekeken.

6. We verlaten de megaprojecten en komen op plaats zes terecht bij de techniek van het fietsen. Het voelt als een eeuwigheid geleden, maar in februari van dit jaar was er ophef over mechanische doping in het professionele wielrennen. De Belgische fietsster Femke Van den Driessche was gesnapt met een kleine elektromotor in het frame en de NOS wijdde er een item aan in het Achtuurjournaal. Alleen was daar nog het een en ander op aan te merken, zo beschreef redacteur Jim Heirbaut in het blog ‘Fiets hem ernaast’ (2185 keer gelezen).

Op plaats vijf zien we hoe augmented reality dit jaar doorbrak bij het brede publiek. Jongeren en enkele volwassenen gingen door het hele land de straat op, op zoek naar de fantasiediertjes van Nintendo (artikel ‘Pokémon GO wil alles van je weten’, 2524 keer bekeken). Maar weten al die mensen wel welke data ze weggeven aan Nintendo? Overigens zette ook het bedrijfsleven zijn eerste stapjes in de augmented reality, met de Hololens van Microsoft (artikel ‘HoloLens voegt hologrammen toe aan werkelijkheid’)

4. Plaats vier neemt ons mee naar de wereld van het allerkleinste. Het artikel ‘De kleinste harde schijf ooit’ beschrijft het werk van de TU Delft aan de toekomst van dataopslag. Het artikel beschrijft hoe de onderzoekers chlooratomen over een velletje koper schuiven bij wijze van bits die een “1” of een “0” voorstellen. U vond dit klaarblijkelijk wel boeiend: het stuk werd 2746 keer gelezen.

Eiland in Markermeer

3. We komen bij de absolute topartikelen. Plaats drie richt de focus op het Markermeer, begrensd door de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Door opwoelend slib is het er slecht gesteld met de waterkwaliteit. Daar moet een aantal kunstmatige eilanden een eind aan maken. De eerste eilanden komen in mei van dit jaar boven het water uit: artikel ‘Eerste eiland in Markermeer’ (2804 keer gelezen).

Soldaat van Oranje

2. Eindredacteur Judith Robbe mocht een kijkje nemen achter de schermen van de musical Soldaat van Oranje (als u hem nog niet heeft gezien, u heeft nog maar een paar maanden!). De reportage die zij daarover schreef, viel bij u in goede aarde: het artikel ‘Backstage bij Soldaat van Oranje’ werd maar liefst 3122 maal gelezen, goed voor de tweede plaats in dit jaaroverzicht.
 

Auto op mierenzuur

1. De eerste plaats is dit jaar voor het nieuwsbericht ‘Auto op mierenzuur’, dat  5969 keer werd bekeken. Studenten van de TU Eindhoven slaagden erin om een modelauto op mierenzuur te laten rijden. Of eigenlijk op een brandstofcel die op waterstof draait; het mierenzuur is slechts het opslagmedium; meer details in het artikel. Bussenbouwer VDL was trouwens zo enthousiast over de prestaties van de studenten dat het aankondigde om als test een bus – een echte – uit te rusten met een tank voor mierenzuur (artikel 'Bus met mierenzuur in de maak').

Om de getallen in perspectief te plaatsen: onze website werd dit jaar 329.512 keer bezocht, tot nu toe.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.