De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2024 zijn bekend. Het zijn Pavlina Nanou van TNO-spinoff Torwash, Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics bij de Universiteit Maastricht en Christoff Heunis, ceo van medische technologiestartup Flux Robotics. Op 13 maart wordt de winnaar bekendgemaakt. 


Pavlina Nanou is een van de oprichters van Torwash, dat een proces heeft ontwikkeld om uit rioolslib duurzame chemicaliën, brandstoffen en zelfs meststoffen te winnen. Kim Ragaert doet al jaren onderzoek naar circulaire kunststoffen. Haar onderzoeksgroep is gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Christoff Heunis ontwikkelde als promovendus aan de Universiteit Twente een chirurgische hulprobot, die hij met de startup Flux Robotics heeft doorontwikkeld. 
 

Publieksprijs
Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Vanaf dinsdag 13 februari staan de profielen van de finalisten online en start de publieksstemming. Stemmen kan tot en met zondag 10 maart. Op basis van de publieksstemming wordt de publiekswinnaar bepaald. Een vakjury bepaalt de uiteindelijke winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs.


KIVI Engineering Student Team Award

Naast de Prins Friso Ingenieursprijs wordt op 13 maart (de Dag van de Ingenieur) ook de KIVI Engineering Student Team Award uitgereikt, voor het beste team van techniekstudenten. De finalisten voor deze award zijn Afterlife van Wageningen UR, Solid van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en team SublimeStone van de Universiteit Maastricht.

De KIVI Engineering Student Team Award is mede op voorzet van prinses Mabel in 2022 door KIVI in het leven geroepen om de ingenieurs van morgen een boost geven, te tonen waar studenten in teamverband toe in staat zijn en een grotere bekendheid te bieden aan hun innovatieve projecten.


Dag van de Ingenieur

De uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs en KIVI Engineering Student Team Award vindt plaats op de Dag van de Ingenieur op 13 maart, tijdens een feestelijke bijeenkomst op De Haagse Hogeschool. KIVI wil met deze dag het belang en de impact van het werk van ingenieurs voor onze samenleving zichtbaar maken.

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Wil je bij de uitreiking aanwezig zijn? Kijk voor meer informatie op deze pagina.
 

Alle winnaars op een rij
De Prins Friso Ingenieursprijs wordt sinds 2015 uitgereikt. De voorgaande winnaars:
2023: Jacquelien Scherpen
2022: Marijn van Rooij
2021: David Fernandez Rivas
2020: Bas Reedijk
2019: Maja Rudinac 
2018: Nima Tolou
2017: Rick Scholte
2016: Tim Horeman-Franse
2015: Allard van Hoeken


Foto Christoff Heunis en Pavlina Nanou: Rikkert Harink
Foto Kim Ragaert: Jonathan Vos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.