Voor het eerst hebben drie drones volledig autonoom een hangbrug gebouwd uit touw. De demonstratiebrug is sterk genoeg om een volwassen man te dragen. Drones hebben als grote voordeel dat ze kunnen komen op plekken die via de grond onbereikaar zijn.

De brug overspant een afstand van ruim zeven meter tussen twee steigers. Het touw is gemaakt van Dyneema, dat licht en toch sterk is en daarmee uitermate geschikt voor constructie door drones, die een beperkt draagvermogen hebben. De brug bestaat uit negen stukken touw met een totale lengte van 120 m. De drones maken verbindingen, knopen en vlechten zelfs stukken touw in elkaar.

IJverig rondvliegende quadrocopters

De drones bouwden de hangbrug in een speciaal hiervoor ontwikkeld laboratorium van de ETH in Zürich. De video die online verscheen, laat drie ijverig rondvliegende quadrocopters zien, die op wonderlijke wijze ‘weten’ hoe ze moeten vliegen. De vorm van de brug is echter van tevoren ingeprogrammeerd en de drones worden gevolgd door een uitgebreid motion capture system om te voorkomen dat ze ergens tegenaan botsen. Dit systeem maakt tweehonderd beelden per seconde en op basis van de locatie van de drones, gecombineerd met andere data, wordt steeds berekend wat ze moeten doen. Elke drone heeft een spoel aan boord waarmee hij de kracht op het touw kan regelen.

Vanuit de lucht

Bouwen vanuit de lucht heeft bepaalde voordelen boven construeren vanaf de grond. Een drone kan op elk punt in de lucht komen en kan in en rond bestaande voorwerpen vliegen. Als nadeel noemen de onderzoekers dat een drone maar een beperkt gewicht kan vervoeren en dat ze niet heel precies zijn. De Zwitserse touwbrug is een demonstratieproject en de onderzoekers hopen het principe te kunnen doorontwikkelen naar nuttige toepassingen. Mogelijk kunnen drones in de toekomst noodbruggen maken in bergachtige gebieden waar mensen zijn gestrand.
 

Foto en video: ETH

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.