Deze – niet al te hippe – ring heeft wel een belangrijke functie. Hij kan de drager waarschuwen voor gevaarlijke stoffen in de lucht dankzij sensoren die explosieven en giftige stoffen meten. Het apparaatje is ontwikkeld door onderzoekers in de Verenigde Staten. Zij zien tal van mogelijke toepassingen voor zo’n ring, variërend van defensie tot de beveiliging op luchthavens.

De ring bestaat grofweg uit drie gedeeltes. Om te beginnen de structuur van de ring zelf, die met 3D-printen is gemaakt. Aan de bovenkant zit het sensorgedeelte: twee ringen die zijn gemaakt door speciale inkten te zeefdrukken. Binnenin de ring ten slotte bevindt zich de elektronica, die op een miniem oppervlak een aantal functies combineert: het voorversterken van de signalen, de signaalverwerking door een microprocessor en het draadloos versturen van signalen naar een externe laptop.



 

Explosieven

De makers, ingenieurs van de University of California in San Diego, hebben de ring gevoelig gemaakt voor explosieven als DNT (ACS Sensors, open access). De blauw gekleurde meetringen vormen een elektrochemische sensor. Dat wil zeggen dat bepaalde moleculen een elektrische spanning in die laag opwekken, die is te meten. Bovenop de sensor zit een laagje gel, die het transport van de te meten moleculen naar de sensor versnelt.

Uit de eerste tests blijkt dat de ring betrouwbaar is en behoorlijk gevoelig (bij explosieven meet hij nog nét 4 ppm, parts per million). Ook valt het mee hoe vaak de ring een vals alarm geeft; dat zijn situaties waarbij de software alarm slaat, maar er geen gevaarlijke stoffen in de lucht zweven.
 

Meerdere sensoren

De ring is een eerste demonstratie van de mogelijkheden van elektrochemische sensoren op het lichaam. De makers benadrukken dat het relatief eenvoudig is om meerdere sensoren naast elkaar te leggen, zodat eenzelfde soort ring binnen hetzelfde volume veel meer verschillende stoffen kan detecteren. Het Amerikaanse leger kijkt met belangstelling mee; het financierde voor een deel ook het onderzoek.
 

Meten rond het lichaam

De ring past in een trend om op en rond het menselijk lichaam allerlei zaken te willen meten. Sporters kennen natuurlijk al de smartwatches en de fitbits (lees: ‘Activiteitenarmband'), ook artsen ontdekken steeds meer de technologische mogelijkheden. Wat te denken van een pleister die je gezondheid in de gaten houdt (lees: ‘Draagbare pleister meet doorbloeding’), of een tatoeage die een andere kleur krijgt als je bloedsuikerspiegel verandert (lees: ‘Tatoeage meet glucose in bloed’).

Nu komt daar dus deze meetring bij. Volgens de makers zelf is dit het kleinste elektronische apparaatje dat gevaarlijke gassen kan meten. Het idee van een ring om zaken te meten, is niet helemaal nieuw; het Nederlandse bedrijf e-Senses werkt bijvoorbeeld aan een ring die de dagelijkse productie van vitamine D door zonlicht bijhoudt (lees: ‘Ring houdt bij of drager genoeg zon krijgt’).
 

Meer informatie over de ring is te lezen in dit persbericht van Eurekalert.

Openingsbeeld American Chemical Society

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.